Miért tavasszal gyere manőver tréningre?

Aki az elmúlt néhány évbe szerezte meg a hajóvezetői engedélyét, annak biztos hogy szüksége van még gyakorlásra, oktatásra.

Mivel a friss (sikeres) vizsga sem garancia arra, hogy majd egy necces helyzetben jól fogod kezelni a hajót a kikötőben, vagy éppen a nyílt vizen.

Miért fontos, hogy megfelelő rutinod legyen?

  • Ha szeretnél majd saját hajót venni, akkor feltételezhetően nem akarod összetörni mindjárt az első alkalommal…
  • Ha bérelni fogsz majd, akkor is sok kauciót veszíthetsz el, ha nem vagy ura a helyzetnek…
  • Ha van egy kis felelősségérzet benned, akkor nem akarod bajba sodorni a családodat, barátaidat egy „váratlan” viharba kerülés során…

A tavaszi időzítés okai:

  1. A hajózás és a hajó veszélyes üzem, és sokat kell gyakorolni lehetőleg a szezon elején ahhoz, hogy ne legyen gond majd a szezonban.
  2. Általában frissebb szelek vannak ilyenkor és akkor tudnak kialakulni rázósabb helyzetek.
  3. A kikötői manőverek korántsem egyszerűek, főleg egy olyan méretű hajóval (30-40 láb) amit a későbbiekben szívesen vennél / bérelnél, mert a mérete és a komfortszintje már megfelelő számodra és a családod számára.
  4. A nyílt vízen is a legtöbb helyzetben magadra tudsz majd számítani elsősorban, de ha valamelyik legénységet be kell vonni a munkába / feladatot kell kiadni neki, azt is pontosan kell tudnod, hogy mit és hogyan adjál ki.
  5. A privát oktatás a leghatékonyabb, amikor csak te ész a profi oktató / kapitány van a hajón és egy feladatot, manővert addig tudtok majd gyakorolni, amíg magabiztossá nem válsz.
  6. Fél nap alatt nincsenek csodák, de 2 x 2 nagy 3 x 2 napos intenzív okatás alatt már igen sok mindent be tudsz gyakorolni ami a későbbiekben jól fog jönni. Kezdve a hajó rendtől, a kikötői manőverekig, a a különféle helyekre való beállásokig, a nyílt vizen történő szerelésekig, horgonyzásig, reffelésig, stb.

Navigare necesse est!